Oblicz odległość środka ściany bocznej sześcianu o krawędzi a od jego przekątnej
Ola: Proszę o pomoc w tym zadaniu :C
Oblicz odległość środka ściany bocznej sześcianu o krawędzi a od jego przekątnej.
pigor: widzę ., że nie ma odzewu , to proszę oto mój gotowiec, ale dla ...

np.
niech
x= ? − szukana
odległość, to z równości ...

pola pewnego trójkąta
prostokątnego wewnątrz sześcianu
| 1 | | a√3 | | 1 | | a√2 | | a | | a | |
| * |
| * x = |
| * |
| * |
| ⇒ √3 x = |
| ⇔ |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | √2 | |
| | 1 | |
√6 x = a ⇒ x = |
| a √6 − szukana odległość . ...  |
| | 6 | |