Zagadka matematyczna(problem z układem równań)
Anonim: Powierzchnia Matlandii jest o 20% większa niż powierzchnia Fizykolandii, ale w Fizykolandii
mieszka o 20% mniej osób niż w Matlandii. Który kraj ma większą gęstość zaludnienia?. O ile
procent?
No i właśnie nie wiem jaki układ równań ułożyć, a może co innego z tym zrobić?
30 sty 16:04
pigor: otóż,
| | LM | | 80%LF | | 8 | |
PM=120%PF i LM=80%LF ⇒ |
| = |
| ⇒ GzM = |
| GzF , stąd |
| | PM | | 120%PF | | 12 | |
| | 12 | | 3 | |
GzF= |
| GzM ⇔ GzF = |
| GzM =150%GzF , czyli |
| | 8 | | 2 | |
gęstoś zaludnienia
Fizykolandii jest
o 50 % większa od gęstości zaludnienia
Matlandii . ...
1 lut 00:32