Okrąg opisany na czworokącie
Brys:

Kąt α zaznaczony na rysunku ma miarę:
30 sty 15:56
Aga1: 560
30 sty 16:05
pigor: sądzę, że ...:(
wynik Brys−ie znasz i coś ci nie gra , co ? i chcesz wzór (nie gotowiec , prawda ?)
rozwiązania , a więc może np. tak : z własności kąta wpisanego i środkowego ( kąt śr.=2wp.)
oraz tw. o sumie kątów (360
o) w czworokącie masz proste równanie
α+164o+82o+42o =360o ⇒
α=360
o −164
o −124
o =360
o −288
o =
72o ...
30 sty 16:21
Brys: Pigor, źle ci coś wyszło bo odpowiedź to 560 .
Chciałbym po kolei dowiedzieć się jak to rozwiązać
30 sty 16:30
Aga1: Kąt środkowy po prawej stronie kąta 1640 ma 3600−164=1960, kat wpisany oparty na tym samym
łuku co wyliczony kąt jest 2 razy mniejszy, więc ma 196:2=980 (chodzi o kąt w czworokącie po
lewej stronie.)
Suma kątów wewnętrznych w czworokącie wynosi 3600
α+42+164+98=360
α=
30 sty 16:41
pigor: no to ...

o w odpowiedziach masz bzdurę
30 sty 16:50
Aga1: pigor przelicz jeszcze raz, 820 to ma kąt wpisany, ale w czworokącie po prawej stronie.
30 sty 16:59