zadania
BarbarA: zad.1
Statek płynący z prądem rzki pokonuje odległośc 104 km między przystankami A i B w ciągu
8 godzin, zaś płynąc pod prąd tę samą odległośc pokonuje w ciągo 13 godzin. Oblicz
prędkośc własną statku i prędkośc prądu rzeki.
zad2.
Do marynowania podgrzybków potrzebny jest ocet 6 %. Pani K. kupiła 1 litr octu 10%. Ile
wodu powinna dolac do zakupionego octu, aby otrzymac ocet o żądanym stężeniu do
marynowania ?
30 mar 15:51
tim: x − prędkość statku
y − prędkość prądu
| | km | | 104km | |
x + y = 13 |
| ( |
| ) |
| | h | | 8h | |
| | km | | 104km | |
x − y = 8 |
| ( |
| ) |
| | h | | 13h | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
30 mar 15:55
tim: 2) ocet − 10%
woda − 0%
ilość wody − x
1l * 10% + xl * 0% = (1+x) * 6%
10% = 6% * (1+x)
10 = 6 + 6x
4 = 6x
30 mar 16:01
BarbarA: dziekuje
30 mar 16:01