sprawdzi ktoś? lzadanie dotyczy liczby zespolonej
kasia: Oblicz pierwiastki 2−go stopnia z liczby zespolonej :
z= 1+√3i
|z| = √1+3= √4=2
cos Φ = 12
sin Φ = 32
Φ= π3
nie wiem jak obliczyc ile wynosi Wo,W1, W2
30 sty 15:03
Sławek:
Liczba zespolona ma 2 pierwaistki 2−go stopnia
| | π/3 | | π/3 | | √3 | | 1 | |
z0 = √2 (cos |
| + jsin |
| ) = √2 ( |
| + j |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π/3+2π | | π/3+2π | | √3 | | 1 | |
z1 = √2 (cos |
| + jsin |
| ) = √2 (− |
| − j |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
30 sty 16:42