asia: oblicz pole przekroju osiowego walca którego powierzchnia boczna jest po rozwinięciu na
płaszczyznę kwadratem o polu 1,44 m kwadratowych
Proszę o pomoc
30 mar 15:28
tim: Po rozwinięciu powstaje nam kwadrat o bokach: H oraz 2πr (obwód koła)
H = 2πr =
√1,44
H = 2πr =1,2
2πr = 1,2
πd = 1,2
Mamy dane:
H = 1,2
d =
Przekrój osiowy to prostokąt o wymiarach H oraz d, jego pole do H * d
30 mar 15:35
katie :): jest to kwadrat o wymiarach 1,2 cm x 1,2cm .
Oznacza to, ze wysokosc tej bryly to 1,2cm i ze wzoru na obwod okregu
2 pi r = 1,2 czyli r=0.19 => d=0.38 i tym samym jest to krawedz pozioma przekroju.
Zatem wymiary to 1,2 x 0,38 =0.456
30 mar 15:40
tim: Znowu katie te przybliżenia

. Dokładnie wyjdzie 0,458 xD
30 mar 15:42
katie :): dobra to ja juz sie nie odzywam

hehe
30 mar 15:47