Obliczyć funkcję odwrotną.
mied: Proszę o pomoc z jednym przykładem
Zadaniem jest obliczyć funkcję odwrotną funkcji y=2x−2−x
Czy ktoś wie jak to rozwiązać?
30 sty 13:47
pigor:
mi wychodzi przed formalną zamianą zmiennych tak :
x = −1+lg2(±y+√y2+4) i x∊R − zbiór wartości i ±y+√y2+4>0 (rozwiązać − dziedzina)
30 sty 14:12
mied: A mógłbyś mi rozpisać jak doszedłeś do tego x? Właśnie z obliczeniem mam największy problem, bo
rzadko spotykałem się z logarytmami w zadaniach i najczęściej szedł on w parze z liczbą e.
30 sty 14:23
pigor: ... no to szybko, więc jak najkrócej np. tak :
y = 2
x−2
−x / * 2
x ⇒ y 2
x = (2
x)
2 − 1 ⇒ (2
x)
2 − y 2
x −1 = 0 i Δ=y
2+4 ⇒
| | y± √y2+4 | |
2x = |
| i logarytmując obustronnie lg2 (możesz ln ) ⇒ |
| | 2 | |
| | y± √y2+4 | |
lg2 2x = lg2 |
| ⇒ x lg2 2 = lg2(y± √y2+4) − lg22 ⇒ |
| | 2 | |
x = lg
2(y±
√y2+4) − 1 ⇔
x = −1 + lg2(y± √y2+4) . ....
30 sty 14:40
mied: Dziękuję bardzo za pomoc
30 sty 16:45