szereg
jar12: | | nn | |
zbadaj zbieznosc szeregu ∑ |
| |
| | n! | |
30 sty 13:29
Krzysiek: kryterium d'alemberta
30 sty 14:07
bart: | | |nn+1| | | |n!| | | nn*n | | n! | | n | |
lim |
| * |
| =lim |
| * |
| =lim |
| =1 |
| | |(n+1)!| | | |nn| | | (n+1)n! | | nn | | n+1 | |
n−>
∞ a wiec nie roztrzyga
30 sty 15:52
Krzysiek: a niby dlaczego tylko część zamieniasz z n na n+1 ? powiesz mi bart?
30 sty 15:56
bart: | | |an+1| | |
wzor jest taki lim |
| |
| | |an| | |
n−>
∞
30 sty 15:58
Krzysiek: tak wiem, znam wzór

jednak nie tu tkwi problem.. ile wynosi : a
n+1 =..
30 sty 16:01
bart: ano fakt..
30 sty 16:02
student: wynik bedzie lim= e czyli rozbiezny
30 sty 19:01