Granica
Michał: | | x2−2x+1 | |
lim (x −>4) = |
| |
| | x−4 | |
Bardzo proszę o pomoc.
30 sty 12:54
radoslaw: Wyłączyć największy czynnik przed nawias.
30 sty 12:55
Michał: Tutaj to chyba nie zadziała.
30 sty 12:57
radoslaw: | | 9 | |
Podstawiasz 4, masz |
| , czyli ze wzoru +− ∞ |
| | 0 | |
30 sty 13:00
Michał: radoslaw: Jesteś w stu procentach pewny
30 sty 13:03
Michał: Mnie się wydaje że to trzeba inaczej zrobić.
30 sty 13:03
radoslaw: | A | | A | |
| = +−∞, |
| =0, gdzie A jest dowolna liczba rzeczywista≠0 |
| 0 | | +−∞ | |
30 sty 13:11
Aga1: | | 9 | |
Obliczyć granicę lewostronną i prawostronną przy x→4− granica jest [ |
| ]=−∞ |
| | 0− | |
a druga wynosi
∞, Stąd wniosek,ze nie istnieje granica przy x→4.
30 sty 13:14
radoslaw: No faktycznie, zapomnialem, ze trzeba znaki rozpatrzeć. my bad
30 sty 13:16