Układ równań
Johny: Mógłby ktoś całkowicie rozwiązać en układ równań:
6xy−6y=0
3y
2=3x
2−6x=0
Bo nie wiem czy maja wyjsć 3 rozwiązania czy 1?
Dziękuję za pomoc
30 sty 12:42
Aga1: Popraw zapis.
Raczej trzy rozwiązania, jeśli zamiast= jest +
30 sty 12:47
Johny: 6xy−6y=0
3y2+3x2−6x=0
30 sty 12:48
Johny: Teraz to mi wogóle wyszło ze 2 rozwiązania

Prosiłbym bardzo żeby to ktoś rozwiązał
30 sty 12:49
Aga1: 6xy−6y=0//:6
3y2+3x2−6x=0 //:3
xy−y=0
y2+x2−2x=0
y(x−1)=0
y=0 lub x=1
Postawiam do drugiego równania
Gdy x=0 to y=0
Gdy x=1
Y2=1=0
(y−1)(y+1)=0
y=1 lub y=−1
Z tego wynika , żex=1 i y=1 lub x=1 i y=−1.
30 sty 13:03
Johny: czyli ostatecznie wychodzi mi x=1 y=1 oraz x=1 y= −1? Tego x=1 y=0 nie biore juz pod uwage?
30 sty 13:56
Johny: rozwiazcie moj problem wkoncu
30 sty 14:16
Aga1: jeszcze x=0 i y=0 ,tego x=1 lub y=0 nie wpisujesz.
30 sty 14:24
Johny: Dziekuje a czy cos takiego dało by rade jeszcze zrobic? Bardzo prosze.
4x3−4x=4y=0
4y3+4x−2=0
30 sty 15:03