rozwiąż równanie
Effy: Witam, mam do rozwiązania takie zadanie

Rozwiąż równanie (x+1)(x+2)(x+3)(x+4)=24
30 sty 11:27
kamel: (x+1)(x+2)(x+3)(x+4) = 24
[(x+1)(x+2)][(x+3)(x+4)] = 24
(x2 + 3x + 2)(x2 + 7x + 12) = 24
i dalej
30 sty 11:33
krystek: zauwaz ,że :24=1*2*3*4 a w nawiasach masz kolejne liczby (iloczyn kolejnych liczb)
I teraz (x+1)=1⇒x=0
30 sty 12:02
Jack:
x ma być naturalne czy rzeczywiste? Bo jeśli rzeczywiste, to spostrzeżenie krystka to za
mało...
30 sty 12:21
Blair: x ma być rzeczywiste niestety
30 sty 12:45
Bizon: ... to wymnażaj
otrzymasz x(x3+10x2+35x+50)=0
i jak widzisz .... tylko x=0
30 sty 13:12
Aga1: Ale przecież równanie 3−go stopnia ma co najmniej jeden pierwiastek rzeczywisty.
30 sty 13:17
Bizon: ... no i ma ... x=0
30 sty 13:19
Aga1: Miałam na myśli równanie x3+10x2+35x+50=0
30 sty 13:20
Bizon: ... a ... mówisz o tym w nawasie ...
30 sty 13:21
krystek: Oczywiście ! i jeszcze rozpatrzyc czy sa inne mozliwości np:x+4=1 i mamy x=−3 itd
Tylko jakie jest dokładne polecenie czy x∊R czy x∊C
30 sty 13:24
ICSP: was chyba do reszty ........
Chcecie to wymnażać a później rozkładać to metodą Ferrariego czy jak?
24 = 1*2*3*4 v (−4)*(−3)*(−2)*(−1)
dla pierwszego przypadku : x = 0
dla drugiego przypadku : x = −5 i koniec zadania
x = 0 v x = −2
30 sty 14:00
pigor: tu
swoje 1−sze podejście widziałbym takie, bo za ładnie wygląda ten iloczyn po lewej
stronie
(x+1)(x+2)(x+3(x+4)= 24 = 2 *12 = 2 *3 * 4 = 1* 2* 3* 4 ⇒
x=0 ...

koniec kropka
30 sty 14:50
pigor: ale ...

nie pomyślałem , aby szukać wśród ujemnych (nauczka) jak to zrobił pięknie ICSP
30 sty 14:52
AC:
Dlaczego kropka, przecież jeszcze rozwiązaniem jest x = −5
30 sty 14:54
pigor: , przepraszam ,no to ...

przecinek , bo za bardzo się podnieciłem , widząc co niektórych
rozważania ...
30 sty 15:24