matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
yoł
P@weł:
(a+b)
2
Udowodnij że
=1 , to a=b
4ab
30 sty 02:46
ICSP:
a
2
+ 2ab + b
2
− 1 = 0
4ab
a
2
+ 2ab + b
2
− 4ab
= 0
4ab
a
2
− 2ab + b
2
= 0
4ab
a
2
− 2ab + b
2
= 0 (a−b)
2
= 0 a−b = 0 a = b lub inaczej :
(a+b)
2
= 1
4ab
(a+b)
2
= 4ab a
2
+ 2ab + b
2
− 4ab = 0 (a−b)
2
= 0 a = b
30 sty 02:50
P@weł:
dzieki kolejny raz
30 sty 02:53