matematykaszkolna.pl
Problem z zadaniami kamyk: Mam ogromną prośbę do was ! podobne zadanka bedzą na 100% na moim egzaminie a ja całkowicie nie wiem jak to policzyć(moja wiedza z macierzy zatrzymała się na liczeniach wyznaczników ewentualnie równań z parametrem) 1)odwzorowanie liniowe i mam podane coś takiego T: R3−−>R4 x1 x1−x2+x3 T x2 = x1+2x2 x3 x2+x3 −x2 2) zbadać czy macierz jest diagonalna wyznaczyć D i P (niestety nie wiem co oznaczają te literki) 3 0 3 0 2 0 3 0 3 bardzo proszę o jakieś wskazówki, albo linki do strony gdzie są podobne zadani (o ile takowa isnieje ) z góry dzięki
30 sty 00:10
Godzio: Co masz zrobić w 1 ? Ja też nie wiem co to D i P
30 sty 01:27
ICSP: To nie jest macierz diagonalna
30 sty 01:28
kamyk: spoko dzięki za wyczerpującą odpowiedź
30 sty 01:34
ICSP: nmzc Co do pierwszego nie ma nawet polecenia. Drugie też nie wiem co oznacza D i P
30 sty 01:46
kamyk: rozumiem sory za ironie ale czasu mało a jak bada się czy macierz jest diagolana ? tylko prosze jakimś zrozumiałym prostym językiem emotka
30 sty 01:49
Godzio: Jeżeli macierz jest diagonalna to na głównej przekątnej ma cokolwiek, a na reszcie miejsc same 0
30 sty 01:50
kamyk: właśnie dostałem esa od kumpla tak dokładnie brzmiały pytania 3. Odwzorowanie liniowe: R3−>R4 Wyznaczyc Im T, Ker T, ich bazy, macierz odwzorowania w bazie kanonicznej. 4.Diagonalizacja macierzy. Zbadac czy macierz jest diagonalizowalna. Wyznaczyc macierz diagonalna D i P.
30 sty 01:56
kamyk: może dziś jest ktoś kto pomoże emotka
30 sty 13:24