Układ równań metoda Gaussa
Łukasz: rozwiązanie przy pomocy okładu równań metodą Gaussa
i mam taki problem ponieważ przy zerowaniu 3 kolumny 3 wiersza powstała 6 i nie mam pojęcia jak
wyzerować 4
x1+x2+x3=6
2x1+x2−x3=1
x1−x2+x3=2
−x1−x2+x3=0
29 sty 23:43
Łukasz: domyśliłem się że trzeba kolumny przestawić lub wiersze
30 sty 00:11
Godzio: 1 1 1 6
2 1 −1 1
1 −1 1 2
−1 −1 1 0
w
2 − 2w
1
w
3 − w
1
w
4 + w
1
1 1 1 6
0 −1 −3 −11
0 −2 0 −10
0 0 1 6
w
1 + w
2
w
3 − 2w
2
1 0 −2 −5
0 −1 −3 −11
0 0 6 12
0 0 1 6
w
2 * (−1)
1 0 −2 −5
0 1 3 11
0 0 1 2
0 0 1 6
w
1 + 2w
3
w
2 − 3w
3
w
4 − w
3
1 0 0 −1
0 1 0 5
0 0 1 2
0 0 1 6
układ sprzeczny o ile się nie pomyliłem
30 sty 00:48
ICSP: Godziu pierwsze przekształcenie :
w3 + w1 : 2 − 6 = −4 a nie − 10 (skąd ta −10 tam? )
30 sty 00:56
Godzio: Pewnie przez 2 przemnożyłem
30 sty 00:57
Godzio:
To tak: 2 − 6 = − 4
− 4 + 22 = 18
Ale to i tak wychodzi sprzeczny
30 sty 00:58
ICSP: oraz 1 + 1 = 2 a nie 1 jak napisałeś w ostatniej linijce
30 sty 01:02
Godzio:
Dobra dobra
30 sty 01:03
Godzio:
Tu się nieciekawie robi takie rzeczy
30 sty 01:03
ICSP: x1 = 1
x2 = 2
x3 = 3
xD
30 sty 01:05
Godzio:
3 równanie nie pasuje
30 sty 01:14
ICSP: 1 − 2 + 3 = 2
−1 + 3 = 2
2 = 2
co ci tu nie pasuje xD
30 sty 01:18
Godzio:
Nie no, linijki mi się mylą
30 sty 01:19
Łukasz: Zgadza się

już ze zmęczenia robiłem głupie błędy a wziąłem to na spokojnie wyluzowany i
rozwiązane

Dzięki za pomoc!
30 sty 11:54