wielomian f(x)=x^4 + 4 na czynniki
A.J: wielomian f(x)= x4 + 4 rozłóż na czynniki rzeczywiste. Da się takie zadanie zrobić wogóle?
29 sty 22:57
ZKS:
Jasne że się da.
x4 + 4 + 4x2 − 4x2 = (x2 + 2)2 − 4x2 = (x2 + 2)2 − (2x)2 =
= (x2 − 2x + 2)(x2 + 2x + 2)
29 sty 22:59
A.J: kurde, ale to było proste... zmylił mnie ten plus przed 4. Dzięki wielkie za wyjaśnienie.
29 sty 23:03
ZKS:
29 sty 23:04
ICSP: grrr zły
ZKS
29 sty 23:42
ZKS:
Nie widziałem że jestem tak to bym Tobie zostawił to zadanko.
29 sty 23:44
ICSP: straciłem jakoś będę musiał się z tym pogodzić
29 sty 23:45
ZKS:
Chyba że chcesz to ja Ci mogę coś znaleźć tylko powiedz jaki dział.

A wszystko już masz
zaliczone?
29 sty 23:46
ICSP: Zaliczone tak. Brakuje jeszcze jednego wpisu do indeksu i będzie można pooddawać do podpisu
dziekana

Daj coś prostego z wielomianów
29 sty 23:49
ZKS:
No to dobrze jak już pozaliczane i teraz wolne.

Łatwe to takie coś a później dam takie
ciekawsze.

Wielomian W(x) = 2x
4 + 4x
3 + ax
2 + bx + 2 ma cztery różne pierwiastki. Oblicz ich sumę.
29 sty 23:56
wolf:
−2
30 sty 00:03
ICSP: ZKS czy ty myślisz że ja wzorów Viet'a nie znam?
| | −ao | | −2 | |
x1 + x2 + x3 + x4 = |
| = |
| = −2 |
| | an | | 1 | |
30 sty 00:05
ICSP: fuck nie ten wzór...
| | −an−1 | |
x1 + x2 + x3 + x4 = |
| = −2 |
| | an | |
30 sty 00:07
ZKS:
Nie no chciałeś proste to dałem chcesz coś prawdziwego?
30 sty 00:08
wolf:
30 sty 00:08
ICSP: to daj coś fajnego
30 sty 00:09
ZKS:
Dla jakich wartości parametru m równanie
(x − m)2[m(x − m)2 − m − 1] + 1 = 0 ma więcej
pierwiastków dodatnich niż ujemnych?
30 sty 00:09
ZKS:
Mam nadzieję że to Ci zajmie trochę dłużej niż 2 minuty.
30 sty 00:10
ICSP: Eta a gdzie jabłko?
30 sty 00:10
ZKS:
Heh nie tak łatwo się ukryć.
30 sty 00:14
ICSP: ZKS czy zastosowanie podstawienia t = (x−m)2 jest tutaj jakimś sposobem?
30 sty 00:15
ZKS:
Jest i to kluczowym.
30 sty 00:16
ICSP: dobrze. Skupmy się

t[mt − m − 1] + 1 = 0
t
2m − t(m+1) + 1 = 0
Δ = (m−1)
2 czyli zawsze będzie pierwiastek.
Jeszcze wcześniej przypadek dla m = 0 wtedy mamy : x = 0 i nie wiem jak to zinterpretować.
dobrze jak do tej pory? Czy nie tędy droga?
30 sty 00:19
wolf:
Co za pytanie?
30 sty 00:20
wolf:
Ciepło, ale nie gorąco

dla m=0 t=1 ⇒ ..............
30 sty 00:22
ICSP: x = 1 v x = −1 ?
30 sty 00:23
ZKS:
Mam mieć kilka pierwiastków ponieważ polecenie brzmi
"ma więcej pierwiastków dodatnich niż ujemnych" więc trzeba dać założenie że m ≠ 0. I do tej
pory wszystko w porządku.
30 sty 00:23
wolf:
dla m=0 tyle samo dodatnich co i ujemnych ⇒ m=0 −−− odpada w przedbiegach
30 sty 00:25
wolf:
A teraz walcz dalej
30 sty 00:25
ICSP: ale nawet gdybym chciał dalej liczyć t :
i później wstawiać to do t = (m−x)
2 to raczej bez sensu mi się zdaje. Ze wzorami Viet'a
również nie mam pomysłu. Jestem w kropce.
30 sty 00:27
ZKS:
a = m i b = −(m + 1) więc źle podstawione.
30 sty 00:30
ICSP: t
2 = U{m+1} − |m−1|}{2m}
teraz mogę to rozpisac przedziałami :
t
1 :
dla > 1 to 1
t
2 :
dla m < 1 to 1
nie wiem co dalej.
Mi się zdaje że to będzie dla m = 1
30 sty 00:37
Godzio:
Może ja dam coś ciekawego ?
30 sty 00:38
Godzio: Ale to już jak skończycie to
30 sty 00:42
ZKS:
Wrzucić możesz
Godzio to sobie w łóżku porobię bo za chwilkę będę szedł na spanie.
ICSP nie musisz przedziałów tam dawać bo przy liczeniu mamy ± Δ.
30 sty 00:45
ICSP: | | 1 | |
czyli mam tylko t1 = 1 oraz t2 = |
| ? |
| | m | |
30 sty 00:45
ZKS:
| | 1 | |
I teraz właśnie musisz przypadki rozpatrywać np. że dla m < 0 t2 = |
| nie ma rozwiązań |
| | m | |
itd.
30 sty 00:46
Godzio:
Może być coś z zespolonych ?
30 sty 00:49
ICSP: m > 1
30 sty 00:49
ZKS:
Dla m = 1 też jest spełnione.

Czyli dla m ∊ <1 ;
∞).
30 sty 00:54
Godzio:
Wyznaczyć wszystkie liczby zespolone z
1,z
2,z
3 spełniające układ równań:
| ⎧ | |z1| = |z2| = |z3| = 1 | |
| ⎨ | z1 + z2 + z3 = 1 |
|
| ⎩ | z1 * z2 * z3 = 1 | |
30 sty 00:54
ZKS:
Oczywiście że może być. A ja będę już się powoli zbierał na spanko.
30 sty 00:55
ZKS:
Przepisze sobie na kartkę i idę.

Dobranoc wszystkim.
30 sty 00:57
Godzio: Dobranoc
30 sty 00:59
ICSP: ciekawe

Zakładam że wprowadzanie (x+yi) i tak dalej nic nie da?
30 sty 01:00
Godzio:
A nie wiem

(zadanie z mojego egzaminu)
Jak ja to zrobiłem powiem jak już się wymęczysz
30 sty 01:01
ICSP: fajny egzamin mieliście

Ile pkt?
30 sty 01:06
ICSP: Czyżby takie liczby nie istniały?
30 sty 01:09
Godzio:
Istniejąc

i,−i,1 np

Wyniki będę mieć dzisiaj
30 sty 01:10
ICSP: no to ja bym kombinował jakoś tak :
ze wzorów Viet'a :
x3 −x2 + px − 1 = (x−1)(x2 + p)
czyli mam jedną liczbę liczbę : 1
z1 = 1
teraz otrzymuję układ równań :
z2 + z3 = 0
z2 * z3 = 1
zauważam że są to wzory Viet'a dla trójmianu kwadratowego o oczywistych pierwiastkach
tworzę równanie :
x2 +1
z2 = i
z3 = −i
czyli te liczby to :
z1 = 1
z2 = i
z3 = −i
30 sty 01:16
Godzio:
Skąd x3 − x2 + px − 1 ?
30 sty 01:18
ICSP: Wzory Viet'a
30 sty 01:18
Godzio:
To mi je zapisz i udowodnij, że akurat w trójmianie kwadratowym
ax3 + bx2 + cx + d mamy a = b = 1 = − d
30 sty 01:20
ICSP: W(x) = a
nx
n + a
n−1x
n−1 + ... a
1x + a
0
| | −an−1 | |
x1 + x2 + ... + xn = |
| |
| | an | |
| | an−2 | |
x1x2 + x1 + x3 + ... x1xn + x2x3 + ...x2xn + ...xn−1xn = |
| |
| | an | |
.
.
| | a0 | |
.x1x2x3...xn = (−1)n |
| |
| | an | |
| | −an−1 | |
zakładam że an = 1 . Wtedy : z1 + z2 + z3 = |
| =⇔ an−1 = −1 . Współczynnik |
| | nn | |
przy x oznaczę jako niewiadomą
| | a0 | |
x1x2x3 = (−1)3 |
| = −1 |
| | an | |
30 sty 01:24
kamyk: chłopaki mogli byście zerknąć w przerwie na moje zadanko
30 sty 01:25
Godzio: "Zakładam" −− nie dopuszczalne
30 sty 01:25
ICSP: No chyba ciebie...
Można tak założyć przecież xD
30 sty 01:27
Godzio: Nie powiedziałbym
30 sty 01:28
ICSP: Ten kto sprawdza zrozumiałby zamysł

Może powiedz jak ty to zrobiłeś
30 sty 01:30
Godzio: Ja w sumie też troszkę na nielegalu

Tak samo jak Ty, tylko mam:
W(z) = az
3 − az
2 + bz − a
W(|z
1|) = 0 (napisałem komentarz "o ile istnieje pierwiastek rzeczywisty" − bo to jest wtedy
prawda, ponieważ wiemy, że W(z
1) = W(z
2) = W(z
3) = 0, a moduł jest równy liczbie gdy mamy
do czynienia z liczbą rzeczywistą ? −− mam nadzieję że to poprawne)
a − a + b − a = 0
b = a
W(z) = az
3 − az
2 + az − a = a(z − 1)(z
2 + 1) = a(z − 1)(z − i)(z + i)
30 sty 01:37
Godzio:
Bo np. Ty w ogóle nie wykorzystałeś tego, że moduły są równe 1
30 sty 01:40
ICSP: ale widzę że też wzorami Viet'a coś próbowałeś
30 sty 01:49
Godzio:
No raczej tędy droga prowadziła
30 sty 01:50
ICSP: czyli jednak nie jestem aż taki głupi na jakiego wyglądam

Masz jeszcze coś z liczb zespolonych ciekawego?
30 sty 01:51
Godzio: Z zespolonych było jeszcze jedno zadanie, ale nieciekawe

Za to z przestrzeni liniowych,
znasz już iloczyn wektorowy ?
30 sty 01:53
ICSP: poznam ale nie znam

Wiesz o co chodzi

Możesz dać inne zadanie z zespolonych
30 sty 01:54
ICSP: tzn
znam ale nie znam
30 sty 01:55
ICSP: umiesz szukać największego wspólnego dzielnika wielomianów?
30 sty 01:57
Godzio:
Chyba nie

Naszkicować na płaszczyźnie zespolonej zbiór:
| | z(1 + i) | | π | |
|2z + 4 − 4i| < 4 , U{π}6} ≤ arg( |
| ) ≤ |
| |
| | −1 + i | | 3 | |
Ja uciekam na chwilę niedługo wrócę
30 sty 01:59
ICSP: |z + 2 − 2i| < 2
|z − (−2 + 2i)| < 2
koło o środku w pk (−2;2) oraz promieniu 2. Zamalowane do wewnątrz bez krawędzi ?
30 sty 02:09
Godzio: Jestem, to ok
30 sty 02:33
Godzio: Środek jednak nie dokładnie
30 sty 02:33
ICSP: nie dokładnie ?
Gdzie mam błąd
30 sty 02:38
Godzio: (−2,2i)
30 sty 02:40
ICSP: oj tam oj tam

Czepiasz się
30 sty 02:42
Godzio:
A drugi ? Łącznie trzeba znaleźć część wspólną
30 sty 02:47
ICSP: | z(i+1)2 | | z * 2i | |
| = |
| = iz |
| 2 | | 2 | |
czyli mamy arg zi
dobrze myślę?
30 sty 02:48
Godzio: A dalej?
30 sty 03:11
ICSP: nie wiem xD
30 sty 03:12
Godzio: Ja w ogóle poszedłem spać i zaponiałem o tym

argzi = argz + argi
30 sty 03:14
30 sty 03:15
Godzio: Coś źle minusa zjadłeś. kurde jak ja nie lubie na komòrce pisać
30 sty 03:16
ICSP: już nawet widzę gdzie

W mianowniku powinno być −2
30 sty 03:18
ICSP: mam pomysł
Godziu
Mamy układ równań :
x + 7y = 2
2x − y = 9
rozwiązujmy go na zmianę coraz to innymi metodami. Ty zacznij
30 sty 03:21
Godzio: Ej dobra ja naprawde ide spac jutro pomeczymy o ile nie zrobisz dobranoc
30 sty 03:22
Godzio: Jutroooo

mam o 8 egzamin z analizy
30 sty 03:23
ICSP: Dobranoc
30 sty 03:23
Godzio: DobranocΔ
30 sty 03:23
ICSP: To powodzenia na egzaminie

Jednak sądzę że dziś masz ten egzamin ale się nie będę sprzeczał już xD
30 sty 03:23