xx
miruss: Rozbicie namiotu na 1 dobe kosztuje 20zł, a za kazda nastepna dobe placi sie o 50 gr mniej niz
za poprzednia. a) ile kosztuje rozbicie namiotu na dwa tygodnie? b)ile dni moze stac namiot za
kwote 350zł?
PS: tylko jak wzorem rozwiazac to zadanie, bo na piechotę to ja potrafię emotka
29 sty 21:30
Jolanta: różnica w cenie jest stała r=−0,5 cena za każda dobę to kolejny wyraz ciagu
np trzecia doba
a
3=a
1+2r=20+2*(−0,5)=19
za dwie doby czyli 14 dni to suma kosztów każdego dnia
koszty za 14 dzien obliczysz ze wzoru
a
n=a
1+(n−1)*r
a
14=a
1+13*r
29 sty 22:37