prosze jakiegoś geniusza o rozwiązanie tego
W graniastosłupie prostym podstawą jest romb, którego krótsza przekątna ma długość 8 cm.
Wysokość graniastosłupa ma długość 10cm, a jego dłuższa przekątna jest nachylona do podstawy
pod kątem o mierze 60 stopni. Wyznacz objętość i pole powierzchni całkowitej tego
graniastosłupa. Podaj dokładny wynik.
f = 8 cm
h = 10 cm
| h | |
= tg 60o = √3
| |
| d |
| 10√3 | ||
d = | ||
| 3 |
| d*f | 40√3 | |||
Pp = | = | cm2
| ||
| 2 | 3 |
| 2 | ||
a = √(d2)2 + (f2)2 = | √111
| |
| 3 |
| 400 | ||
V = Pp*h = | √3 cm3
| |
| 3 |