zadanie1
eh: Witam, mam pytanie czy dobrze zaczynam zadanie ?
|x−4|+|x+21|=14
x=−4 x=−21
(−
∞,−21) (4,+
∞) (4,+
∞)
1. (−
∞,−21)
−x+4−x−21=14
−2x=31
x= −
312
29 sty 20:46
ICSP: wczoraj to robiłem.
Sprzeczne.
29 sty 20:46
eh: Rozumiem, ale nie wiem dokładnie czy o to chodzi czy to inaczej trzeba robić ?
29 sty 20:47
ICSP: Dobrze robisz. Teraz piszesz że nie nalezy do rozpatrywanego przedziału więc nie jest
rozwiazaniem i idziesz dalej.
29 sty 20:48
eh: Wszystkie przedziały wypisałem ?
29 sty 20:54
ICSP: jeden zgubiłeś oraz nie musisz rozpatrywać dwa razy tego samego. Wystarczy raz
29 sty 20:55
eh: Miało być (14,+∞) , dobrze?
29 sty 20:57
ICSP: jakie 14? Skąd 14?
29 sty 21:01
eh: A nie, jednak pomyliłem, dziekuje
29 sty 21:03
eh: <−21,4> ?
29 sty 21:07
ICSP:
29 sty 21:09
eh: Nie rozumiem tego, czy to dobry zapis ?
<−21,4>
−x+4+x+21=14
z tego wychodzi ze x'a w ogóle nie ma
29 sty 21:17
eh: odświeżam
29 sty 21:30
ICSP: no i wychodzi sprzeczność dobrze.
29 sty 21:37
eh: Ostatni (4,+∞)
x−4+x+21=14
2x=−3 /2
x=−32
nie należy. I koniec zadania ?
29 sty 21:42
ICSP: tak
29 sty 22:01
emte: dziękuje za odpowiedzi
29 sty 22:34