Prosze o rozwiazanie
szymek:
96log812+log32
29 sty 20:33
Krzysiek: wskazówka:
korzystasz z tego, że:
aloga b =b
odpowiedź: 32
29 sty 20:38
szymek: prosze rozpisz mi
29 sty 21:12
Kejt: najpierw może zamień podstawy logarytmów na 9, ze wzoru:
zapisz ile Ci wyszło.
29 sty 21:15
wolf:
| | 1 | |
log812= log92 2= |
| log92 |
| | 2 | |
9
3log92*9
log32= 2
3*2
2=.....
29 sty 21:17
szymek: tak zrobilem ale wynik mam bledny. zamienilem 6log
812 na log
64 / log
381, dodaje
| | 2 | |
log32 i na koniec wychodzi 95log3 |
| . Mozesz powiedziec co dalej? |
| | 9 | |
29 sty 21:26
szymek: OK. Juz kumam
29 sty 21:29
pigor: otóż, np. tak :
| | log92 | | log92 | |
najpierw wykładnik : 6log812+log32 = 6 ( |
| )+ |
| = |
| | log981 | | log93 | |
| | log92 | | log92 | | 6 | | log92 | |
= 6 ( |
| )+ |
| = |
| log92 + |
| = |
| | log992 | | log9√9 | | 2 | | 0,5 | |
= 3log
92+2log
92 = [5log
92 = log
92
5 =
log232 , zatem 9
log9 32 =
32
29 sty 21:32