pytanie
Agata: witajcie.
mam pytanie. jakie obliczyc pola zacieniowanych obrazow? rysunki sa w linku, nie bylam w stanie
ich tutaj narysowac. bardzo prosze o pomoc. te polokregi powinny byc ladniejsze i mniejwiecej
tej samej wielkosci ( talentu plastycznego to ja nie mam, wiem

)
dziękuję za wszelki przejaw pomocy
http://www18.speedyshare.com/file/sdWWY/download/matematyka.png
29 sty 20:07
Agata: BŁAGAM, pomóżcie

(
29 sty 20:15
Agata: nie mowcie mi,ze nikt z Was nie umie tego zrobic. Prooooosze Was bardzo pomozcie
29 sty 20:26
Ania: z tych rysunków nie da się odczytać dokładnie jaki obszar zacieniowania Ci chodzi
29 sty 20:26
Agata: te na czerwono
29 sty 20:29
Ania: już by lepiej było jakbyś zrobiła zdj oryginalnych rysunków.
29 sty 20:30
Agata: to chwilka, zrobie i zaraz podesle
29 sty 20:35
ICSP: i wrzuć na imageshack
29 sty 20:37
29 sty 20:44
Agata: prosze. ICSP, za pózno, ale tutaj tez bez problemu sie otwiera

bardzo prosze o pomoc
29 sty 20:44
ICSP: ale to trzeba pobrać a ja nie lubię sobie dysku zaśmiecać.
29 sty 20:46
Ania: a) zauważ że przekątna kwadratu jest średnicą dużego koła. zatem można obliczyć pole dużego
koła. gdy odejmiemy od tego pole kwadratu zostaje nam pole tych 4 malutkich białych części.
oznaczmy tą liczbę jako z.
teraz obliczamy pole półkola i mnożymy * 4 . oznaczamy ta liczbe jako x,
teraz : x − z = pole zacieniowanej figury.
29 sty 20:59
Ania: jak się dobrze przyjrzysz to podpunkt b można wyliczyć na tej samej zasadzie.
29 sty 21:00
Agata: a jak obliczyc to pole polkola
29 sty 21:01
Ania: pole dużego koła:
średnicą jest przekątna kwadratu ( 2 √2 ) zatem promień = √2
P= πr2
29 sty 21:02
Agata: co do drugiego, to czy wystarczy zrobic tak :
1) obliczyc pole tego kola i podzielic go na pol
2) obliczyc pole trojkata i wtedy od tej polowki kola odjac pole trojkat , to bedzie to nasze
z , jak w 1. przykladzie
3) obliczyc pole polkola i pomnozyc * 2 , to jest nasze x
i potem x − z ?
29 sty 21:04
Ania: a sory półkola..
liczysz pole koła o promieniu 1 i dzielisz na pól bo chcesz tylko pół koła
29 sty 21:04
Ania: 3) zauważ że te półkola są różne więc musisz odliczyć półkole jedno potem drugie i dodac
29 sty 21:05
Agata: dlaczego pole kola o promieniu 1? skad ten promien

ale to polkole to jest to ten polokrag
ktory wystawie z jednego boku kwadratu?
29 sty 21:06
Mila: To są księżyce Hipokratesa. Policz coś, to Ci za godzinę sprawdzę. Wypędzają mnie z komputera.
29 sty 21:08
Ania: tak. dlatego 1 , bo średnica wynosi 2, a promień jest połową średnicy. 2:2=1.
w zasadzie możesz pomnożyć * 2 pole półkola , bo to wydzie na to samo gdybyś podzielila na 2 i
| | 1 | |
pomnożyła * 4 ( 4* |
| = 2 ) |
| | 2 | |
29 sty 21:09
Agata: ale srednica to mowilas,ze jest to przekatna kwadratu czyli powinno byc 2
√2, to juz nic z
tego nie rozumiem

przepraszam, ale ciezko mi idzie rozumienie zadan z tymi okragami,
polokragami itd : (
29 sty 21:11
Ania: tak, ale tego największego koła.
29 sty 21:11
Ania:
29 sty 21:13
Agata: aaa, teraz chyba widze, czekaj sprobuje cos policzyc, może akurat sie uda....
29 sty 21:13
Agata: P koła tego duzego = 2π
P kwadratu = 4
x = 2π − 4
P tych polokregow = 4π < −− y
y − x = 4π − 2π + 4 = 2π + 4
ale nie zgadza sie z odpowiedzia, co jest zle?:(
29 sty 21:18
Ania: pole półokręgów : P= πr2 = π*12= π
2 * π = 2π
29 sty 21:19
Agata: aaaa, no tak. chwila sprobuje zrobic teraz drugie juz dobrze tym razem!
29 sty 21:31
Ania:
29 sty 21:32
29 sty 21:36
Ania: ciesze się, że mogłam Ci pomóc
29 sty 21:37