Witam czy zastałam tutaj jakiegoś fizyka..? Chciałabym poprosić o rozwiązanie tego zadania w
jak najprostszy sposób i narysowanie dane U=6V R1=6 R2=2 R3=1 bardzo proszę o pomoc
Obliczyc wartosci pradu wszystkie rezystancje i ich spadki
Spadek napięcia na rezystancji R1 będzie równy napięciu zasilającemu U
U1 = I1R1 = U = 6V
Suma spadków napięć na rezystancjach R2 i R3 też będzie równa napięciu zasilającemu U
U = U2 + U3 = I23R2 + I23R3 = I23(R2 + R3)
Stąd
| U | 6V | |||
I1 = | = | = 1A | ||
| R1 | 6Ω |
| U | 6V | 6V | ||||
I23 = | = | = | = 2A | |||
| R2 + R3 | 2Ω + 1Ω | 3Ω |