Planimetria
...: Witam. Potrzebuję pomocy, mam klopoty z planimetrią...
W trójkącie ABC dane są AB=7cm, AC=6cm, BC=5cm. Wiadomo, ze boki AC i BC są styczne do okręgu
którego środek leży na boku AB. Znajdź dlugość promienia okręgu.
29 sty 19:48
...: próbowalem wykorzystać tw. o dwusiecznej kąta wewnętrznego, niestety nie wiem co dalej...?
29 sty 19:56
Godzio:

Narazie nie widzę ciekawego rozwiązania, ale rozwiązując ten układ:
r
2 + (6 − x)
2 = y
2
r
2 + (5 − x)
2 = z
2
y + z = 7
otrzymasz je
29 sty 20:07
Godzio: W sumie nie ... 4 niewiadome 3 równania bez sensu
29 sty 20:09
ICSP: r,x,y,z
trzy równania cztery niewiadome?
29 sty 20:09
ICSP: może być coś kminic z wysokością która jest równoległa do r.
29 sty 20:10
...: do tego to i ja doszedlem

jakoś nie mam pomyslu... Próbowalem też tw. cosinusów zastosowac i
owszem można by bylo policzyć, ale to zawsze dziwne wyniki wychodza
29 sty 20:11
al:
albo pole policzyć z Herona, a potem z dwóch trójkątów o wysokości r i podstawach 6 i 5.
29 sty 20:11
29 sty 20:14
...: Zapisz początek, bo nie bardzo wiem jak przyrównaleś?
29 sty 20:16
al:
z Herona pole wyszło 6√6=1/2*6*r+1/2*5*r
29 sty 20:18
pigor: no cóż , ja mam zwyczaj podać "mojego" gotowca − nie gotowca, a reszta jest ...

milczeniem, czyli należy do ciebie, oczywiście wszyscy inni chętni mogą ci ... pomagać,
proszę bardzo , ale mi jest na to ...

niestety , albo stety szkoda czasu, a więc np. taki
gotowiec

niech
r=? − szukany
promień , to z warunków zadania, tw. o stycznej do okręgu i tw.
Pitagorasa :
r
2+(6−x)
2=r
2+(5−x)
2=3,5
2 ⇒ ...

(6−x)
2−(5−x)
2 = 0 ⇔ (6−x−5+x)(6−x+5−x) = 0 ⇔
2x=11 ⇔
x=5,5 , zatem
np. r
2+(6−5,5)
2=3,5
2 ⇔ r
2 = 3,5
2−0,5
2 ⇔ r
2 = 3 * 4 i r >0 ⇒
r=2√3
. ...
29 sty 20:24
pigor: niestety mam złe założenie, będę myślał dalej , a więc wynik zły , przepraszam za TAKI
gotowiec ...
29 sty 20:27
...: sam muszę nad tym pomyśleć jeszcze, a jak na nic nie wpadne to looknę na te wasze hieroglify. Z
Herona wlasnie wcześniej chcialem skorzystać, ale nie bardzo wiedzialem jak za pomocą innego
wzoru otrzymac szukane r. Mam jeszcze jedno zadanie:
Dwa okręgi o r1=3cm 22=9m są styczne zewnętrznie. Oblicz pole oraz obwód figury ograniczonej
tymi okręgami i ich wspólną styczną zewnętrzną.
Prosilbym o rysunek, bo nie wiem jak to wgl. ma wyglądać..
29 sty 20:30
29 sty 20:34
Bizon:

Rysunek troszkę odwrócony ... ale zrobisz lepszy −
Wykorzystując twierdzenie sinusów policzysz w jakiej proporcji podzielone są boki ...
... a dalej już ...
29 sty 20:34
...: | | 2√6 | |
Obliczylem pole z Herona wyszlo te 6√6. 6√6=pr => r= |
| |
| | 3 | |
29 sty 20:37
pigor: dlatego nowy ...

gotowiec np. taki
12 * 5 *6sinα =
12 * 5r+
12* 6r ,
czyli
r=sinα = ? , no to z tw. cosinusów
| | 62+52−72 | |
cosα = |
| = ... = 15 >0 ⇒ sin2α = 2425 ⇒ |
| | 2*6*5 | |
| | 2√6 | | 2√6 | |
sinα = |
| , zatem ...  r= |
| |
| | 5 | | 5 | |
29 sty 20:37
Bizon:
| r | |
| =sinβ ... itd  |
| IBSI | |
29 sty 20:38
...: dobra, dobra, starczy

Narysujcie mi jeszcze to co podane jest w zadaniu kilka postów
wcześniej
29 sty 20:41
pigor: źle , znowu źle coś chyba w rachunkach idę strzelić sobie piwa , to prze tego brak podglądu
online , . ...
29 sty 20:42
al:
pole ΔABC=poleΔACS+poleΔCSB
29 sty 20:43
pigor: ... już wiem
| | 30 | | 30 | | 1 | | 6 | |
r = |
| * sinα = |
| * |
| = |
| i KONIEC wreszcie |
| | 11 | | 11 | | 5 | | 11 | |
29 sty 20:45
pigor: no jak na dzisiaj to za dużo ...
29 sty 20:46
...: Patrzę to samo macie co ja. Jak mi nie wychodzi to się wkurzam i wracam do tego aż w końcu
wyjdzie

ewentualnie rzucam tutaj, ale rzadko jakoś znajdują się chętni do pomocy ostatnimi
czasy
29 sty 20:48
wolf:

Dokończę ( bez piwa

|AC|= 5 r −−− jest promieniem okręgu wpisanego w deltoid ABCD
| | Pdeltoidu | |
r= |
| |
| | 0,5 obwodu deltoidu | |
P= 2P ΔABC= ......... z Herona = 12
√6
0,5 obwodu deltoidu = 11
Wynik podany przez
al jest poprawny

( mnie zgubiła się poprzednio dwójka z
pola)
29 sty 20:57
Mila:
Prawidłowe rozwiązanie Ala!.
29 sty 20:58
wolf:
29 sty 20:59
...: dzięki wielkie. Mogę jeszcze o rysunek do tego zadania prosić? Dwa okręgi o r1=3cm 22=9m są
styczne zewnętrznie. Oblicz pole oraz obwód figury ograniczonej tymi okręgami i ich wspólną
styczną zewnętrzną.
29 sty 21:00
29 sty 21:04
pigor: ... :ale mi się popieprzyło , przez ten

"głupi" edytor,
| | 30 | | 30 | | 2√6 | | 12 | |
r= |
| * sinα = |
| * |
| = |
| √6 ≈ 2,61 . ...  |
| | 11 | | 11 | | 5 | | 11 | |
29 sty 21:11
wolf:
A może przez
29 sty 21:12
pigor: o, to TEZ

i ostatni raz dałem się wciągnąć w taki wyścig ...

forumowych szczurków ,
pozdrawiam ...
29 sty 21:36
Aga1:

α=60
0
Chyba już będzie jasne.
29 sty 21:38
...: o teraz tak

pigor nie zrażaj się tak latwo do "wyscigu forumowych szczurków"
29 sty 22:05
pigor: nie, po prostu, będę chodził swoim ...

rytmem , pozdrawiam
29 sty 22:08
...: Mam pytanie do takiego zadania: Wysokość i środkowa poprowadzone z jednego wierzcholka kąta
trójkąta dzielą ten kąt na trzy równe części. oblicz kąty trójkąta.
Czy jeżeli dziela na trzy równe części kąt to i podstawę na trzy odcinki równej dlugości?
29 sty 22:34
Mila: Podstawy nie!
29 sty 22:36
...: o to chyba będzie ciężko
29 sty 22:52
Mila: Nie jest to zbyt trudne zadanie . Było na kółku w gimnazjum.
29 sty 22:55
...: to fakt, bylo proste
29 sty 23:03