Napisać równanie prostej przechodzące przez punkty, w których funkcja f(x,y)=x^2
True: Napisać równanie prostej przechodzące przez punkty, w których funkcja f(x,y)=x2 + y2ma
ekstrema przy warunku x * y =4.
Z dziedziny wynika że x i y muszą byc różne od zera. A jedyne ekstremum wychodzi mi w punkcie
(0,0)! Jak to rozwiązać?
29 sty 19:26
True: No bo f'x(x,y) = 2x a f'y(x,y) = 2y
| | ⎧ | 2x=0 | |
| Więć z układu równań: | ⎩ | 2y=0 |
|
wynika że x i y muszą być równe zero i wtedy punkt (0,0) jest "podejrzany" o ekstremum!
29 sty 19:34
Grześ: ale to chodzi, że na powstałej prostej (graficzna interpretacja) x*y=4, gdzie jest ekstremum,
tak wiec:
| | 4 | |
wyznaczamy "y" = y= |
| , gdzie x≠0 |
| | x | |
Podstawiasz do funkcji dwóch zmiennych ( staje się funkcją jednej zmiennej )
Liczysz pochodną:
Porównujesz do zera:
x
4=16
x
2=4
x=2, lub x=−2
Otrzymałes dwa punkty ( jedno minimum, drugie maksimum)
I masz dwa punkty, gdzie jest ekstremum.
Poprowadź przez nie prostą i podaj jej wzór
29 sty 20:58