Równania
Lizak: Witam. Potrzebuję rozwiązania dwóch równań:
a)Wiadomo że tgα+1tgα=5 Oblicz tg2α + 1tg2α
b) |x−3|x2−4x+3=1
29 sty 19:19
wolf:
| | 1 | | 1 | |
1/ tg2α+ |
| = (tgα+ |
| )2 − 2 = 52−2=..... |
| | tg2α | | tgα | |
2/ założenie : x−3 >0 ⇒ x>3
1= |x−3|
0
to x
2−4x+3=0 .......... dokończ
29 sty 19:24
Lizak: Pierwsze dzięki a ja się z tym męczyłem podstawiałem tg2alfa i takie dziwne obliczenia mi
wychodziły,ale w drugim zadaniu co wtedy z tym x z równania kwadratowego? Podstawić czy to już
jest wtedy rozwiązanie równania?
29 sty 19:36
wolf:
Poprawię chochlika ......... założenie: |x−3| >0 ⇒ R\ {3}
rozwiąż równanie x2−4x+3=0 i uwzględnij założenie
odp: x= 1
29 sty 20:14
Lizak: Dziękuje bo właśnie się tak zastanawiałem czemu x−3 a nie wartość bezwzględna
29 sty 20:49