funkcje
makta: 7) Prosta o równaniu y=a ma dokłądnie jeden pkt wspólony z wykresem funjkcji kwadartowej f(x)=
−x2 + 6x − 10. Wynika stad, że
a) a=3
b) a= O
c) a=1
d) a= −3
8)O funkcji liniowej wiadomo, że f(1)=2 oraz, że do wykresu tej funkcji należy pkt P=(−2, 3).
Wyznacz wzór funkcji f
29 sty 18:45
pigor: ...

żadna odpowiedź nie jest poprawna ,
bo
f(x)=−x
2+6x−10 = − (x
2−6x+9+1) = −(x−3)
2 − 1 , czyli (p,q) = (3,−1) , a więc tylko prosta
o równaniu
y= −1 ma dokładnie 1 punkt wspólny z tą parabolę ...
29 sty 18:56