równanie
nina: A jak sobie poradzić z tym zadaniem?
Ile rozwiązań ma równanie x
2 (x−3) + (x−3) = 0 ?
Tu trzeba obliczyć to z delty? Jeśli tak to nie mogę dojść do równania kwadratowego. Proszę o
wyjaśnienie
29 sty 18:41
Basiek: (x−3)(x
2−1)=0
(x−3)(x−1)(x+1)=0
Wyciągasz (x−3) przed nawias
29 sty 18:42
nina: aaa ok, no ale co dalej z tym?
29 sty 18:48
Kejt:
x2(x+3)+1(x+3)=0
(x2+1)(x+3)=0
x2+1=0 v x+3=0
x2=−1 v x=−3
x∉lR
czyli rozwiązanie jest jedno.
29 sty 18:50
nina: Wszystko fajnie, tylko nie rozumiem tej pierwszej linjki Kejt, dlaczego tak?
29 sty 19:21