pomoze mi ktos w tym zadaniu? :(
ania90210: pomoze mi ktos w tym zadaniu?:(
Ilosc sprzedawanych dziennie owocow (w kg) w pewnym sklepie opisuje wzor f(n)=8n−45n2 ,
gdzie n oznacza liczbe godzin, jaka uplynela od otwarcia sklepu. W ktorej godzinie po otwaciu
sklepu sprzedano najwiecej owocow i ile to bylo kg?
29 sty 17:56
Grześ: policz nw=....
29 sty 17:57
ania90210: n
w czyli?
29 sty 17:58
Grześ: to jest tak jak funkcja kwadratowa:
f(x)=−4/5x2+8x, xw=....
29 sty 18:00
ania90210: albo jestem naprawde tempa (co jest mozliwe − nie potrafie matmy zrozumiec) albo inaczej to
oznaczalismy.. nie mialam czegos takiego.. co to jest to "w" na dole?
chodzi o delte?
29 sty 18:03
Grześ: jaka delta... współrzędna wierzchołka paraboli.....
tempa?
29 sty 18:04
ania90210: W=(p,q) trzeba bylo tak odrazu.. nie oznaczalismy tak nigdy!
29 sty 18:06
wolf:
| | −b | |
xw= p = |
| −−− odcięta wierzchołka paraboli W(xw, yw)= W(p,q) |
| | 2a | |
29 sty 18:06
wolf:
Szkoda , bo Twój nauczyciel powinien to powiedzieć !
29 sty 18:07
ania90210: p=−b2a czyli p=−8u{−8{5}}
29 sty 18:08
ania90210: ojej.. troche mi ten ulamek niewyszedl..
tak?
29 sty 18:09
ania90210: no te wzory byly.. tylko takiego oznaczenia z "w" na dole nie bylo
29 sty 18:10
ania90210: p= 15
29 sty 18:11
wolf:
tak: p= 5 godzin od otwarcia sklepu
q= f(5)= ............ = ... kg −−−− najwięcej sprzedano
29 sty 18:12
29 sty 18:13
ania90210: aj .. tak tak.. p=5
q=f(5)=60
czyli godzina, wktorej sprzedano najwiecej owocow to byla 5 i bylo to 60 kg
29 sty 18:19
ania90210: a nie q=20 czyli 20 kg
29 sty 18:19
wolf:
| | 4 | |
f(5)= − |
| *25+8*5= ........... |
| | 5 | |
29 sty 18:21
ania90210: no 20, juz przeciez napisalam
29 sty 18:26
wolf:
29 sty 18:29
ania90210: dziekuje bardzo!
29 sty 18:31
pigor: ... no to ja pozwolę sobie podsumować waszą dyskusje takim rozwiązaniem , wcale nie ...

dla
wszystkich gotowcem tylko niezłym przykładem − wzorcem − jak powinno się takie zadania
rozwiązywać (nie wiem co ten nauczyciel(ki) robią w szkołach)

np. na teście , a więc
| | 4 | |
f(n) = 8n−U(4)(5)n2 = − |
| n ( n−10) ⇒ |
| | 5 | |
w
n= u{0+10){2}= 5]] − tej godzinie po otwarciu sklepu sprzedano
f(5)= −U{4}{5 *5 *(
5) = 4 *5 =
20 kg owoców ...

i dziękuję

amen
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
... a więc , po co tych "dzieci" męczyć debilną "deltą" , mącić im w głowach i zniechęcać do
matmy .
29 sty 18:36
wolf:
Słusznie Gustlik ( sorry
pigor
29 sty 18:38