.
Kasia:

Male zadanko.
Punkt S jest srodkiem okregu stycznego do ramion kata KAL w punktach K i L. Suma miar katow KAL
i KSL czworokata SKAL jest rowna
120 150 180 210
Proszę o małe wyjaśnienie
29 sty 17:31
krystek: 180 stopni
29 sty 17:34
Kasia: a mozesz wyjasnic dlaczego?
29 sty 17:34
krystek: ponieważ kąty pozostałe maja po90 stopni(kąt między styczną a promieniem)
29 sty 17:36
Kasia: aaa, a suma katow w dowolnym czworokacie musi dac 360 stopni, tak? : ) to teraz rozumiem ,
dziękuję

Krystek, czy mogłabyś/mógłbyś zaglądnąc do mojego drugiego postu i pomoc mi z dwoma zadankami?
napisalam w przedostatnim poscie
https://matematykaszkolna.pl/forum/124369.html
29 sty 17:39
krystek: A suma kątów w czworokącie 360
29 sty 17:39
krystek: wiesz ,że wysokości w Δrównobocvznym dziela się w srosunku 2:1
Wyznacz pole każdego okręgu i wyraz różnicę w %tach Spróbuj pomogę.
2) r
1
r
2 to sa Twoje dwa okręgi i zgodnie z w−kiem zadaniar
1=70%r
2=0,70r
2 i teraz licz
29 sty 17:50
Kasia: gubie sie gdzie odpisac, w drugim poscie Kejt zasugerowala,zebym przyjechala bok jako 'a'
wiec wyliczajac z jednego wzoru i drugiego (na wpis i opisany , a pozniej to przenoszac na wzor
| | a2 | | a2 | |
pola) w jednym wyszlo mi pole jako |
| π a w drugim |
| π , ale to mi jakos do |
| | 3 | | 16 | |
odpowiedzi nie pasuje.. co jest nie tak
29 sty 17:57
Kasia: | | a2 | |
zle zle to drugie pole to wyszlo |
| π i z tego by wynikala niby odpowiedz D, czy sie |
| | 12 | |
myle
29 sty 17:59
krystek: | | 1h | | 2h | |
zapomniałąś o kwadracie P=πr2 i jedno to→π( |
| )2 drugie to π( |
| )2 |
| | 3 | | 3 | |
29 sty 18:09