Planimetria
XYZ: W trójkącie ABC poprowadzono wysokość CD. Wiadomo, że punkt D leży na symetralnej boku BC, |AC|
=5, |CD|=4. Uzasadnij, że długość promienia Wpisanego w trójkąt ABC jest równa 3 − √2
29 sty 17:14
XYZ: Jest ktoś w stanie mi pomóc ?
29 sty 17:25
wmboczek: TAK
29 sty 17:33
wmboczek:
ADC jest prostokątny i AD=3
E − środek BC, DEC też prostokątny i x=CE
Dla DEC mamy 42=x2+DE2 ⇒DE=√16−x2
Dla DEB mamy √16−x22+x2=4=DB
CB2=42+42 ⇒ CB=4√2
teraz zostaje tylko policzyć ze wzoru r=CD*AB/(AB+AC+BC)
29 sty 17:38
XYZ: Dzięki
29 sty 17:45
pigor: ... no to z warunków zadania, własności symetralnej boku trójkąta mam rozwiązanie prawie w
...

jednej linijce takie :
ze wzoru na długość promienia r okręgu wpisanego w Δ (...

patrz np. tablice) mam kolejno
| | S | | 12(3+4) *4 | | 7 *4 | | 7 | |
r = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | p | | 12 (7+5+4√2) | | 4(3+√2) | | 3+√2 | |
| | 7(3−√2) | | 7(3−√2) | | 7(3−√2) | |
= |
| = |
| = |
| = 3−√2 . ... |
| | (3+√2)(3−√2) | | 9−2 | | 7 | |

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
P.S. co niektórzy zarzucają mi , że piszę gotowce , z czym się nie zgadzam , a oto jeden z
nich proszę bardzo , ...
29 sty 17:49
wolf:
| | 7*4 | | 7+5+4√2 | |
P= |
| =14 p= |
| = 6+2√2 |
| | 2 | | 2 | |
29 sty 17:53
XYZ: Dzięki
29 sty 17:54