.
elpe: cosx−√3sinx=1
29 sty 17:10
Basiek: podziel przez 2 całość i dojdź do konstruktywnych wniosków
29 sty 17:12
elpe: a zrobiłem to tak

(cosx−
√3sinx)
2=1
cos
2x−2
√3sinxcosx+3sin
2x=1
2sin
2x−2
√3sinxcosx=0
sin
2x−
√3sinxcosx=o
sinx(sinx−p{3cosx)=0
sinx=0 sinx=
√3cos//cosx
x=kπ i tgx=
√3
wydaje mi sie dobrze
29 sty 17:25
elpe: a dzielac przez 2 to jak by to było?
29 sty 17:26
Basiek: wydaje się dobrze

Masz
zauważasz, że
korzystasz ze wzorów
sina*cosx− cosa*sinx=....
29 sty 17:29
elpe: wynik twoim sposobem dał dobrą odpowiedź natomiast mój poległ

wiesz może dlaczego?
29 sty 18:01
Basiek: Moglabym udawać, że wiem, ale nie mam zielonego pojęcia. Przykro mi

Może ktoś inny?
29 sty 18:03
ICSP: Twój poległ ponieważ rozpatrywałeś dodatkowo rozwiązania równania :
cosx −
√3sinx = −1 (podnieś do kwadratu to równanie i zobacz co się stanie
2 lut 16:53