jak zrobic to zadanie??
Emilia: jak zrobic to zadanie?
liczbe 30 rozloz na takie skladniki, aby suma ich kwadratow yla najmniejsza
29 sty 17:05
Grześ: 30=xy, gdzie x,y∊N
+
Z własnosci nierówności miedzy śr. arytmetyczną a geometryczną:
a+b≥2
√ab
y
4=900 ⇒ y=
√30
6<
√30<5, stąd:
x=5, y=6
x=6, y=5
29 sty 17:12
Mila: GRześ rozłożyłeś na czynniki
x+y =30
y = 30−x
f(x) = x2 +y2
f(x) = x2 + (30−x)2 obliczyć gdzie ma wartość najmniejszą.
29 sty 17:26
Emilia: szczerze mowiac, to nie rozumiem.. a wydaje mi sie, ze to nie jest tak skomplikowane tak jak to
przedstawiles..
29 sty 18:30
wolf:
Grześ pomylił składniki z czynnikami !
tak jak podała
Mila
f(x)= x
2+(30−x)
2 = 2x
2−60x+900 −−− parabola ramionami do góry
| | −b | |
to xmin= |
| = 15 to y= 30−15 = 15 |
| | 2a | |
29 sty 18:36
Emilia: oo teraz to juz rozumiem! dzieki
29 sty 18:37
wolf:
29 sty 18:39