zadanie2
natatalaka: przekatna przekroju osiowego walca ma długosc d i tworzy z płaszczyzna podstawy kat
α.Oblicz objetosc walca.
30 mar 13:18
Sabin: Przekrój osiowy walca = prostokąt.
d − przekątna prostokąta
2r − długość podstawy
H − długość "pionowego boku"
α − kąt między przekątną a podstawą
V = P
pH = πr
2H
Z Pitagorasa: (2r)
2 + H
2 = d
2
4r
2 = d
2 − H
2 = d
2 − (dsinα)
2 = d
2 − d
2sin
2α = d
2(1 − sin
2α) = d
2cos
2α
| | d2 | |
4r2 = d2cos2α ⇒ r2 = |
| cos2α |
| | 4 | |
| | d2 | | π | |
V = π* |
| cos2α*dsinα = d3 |
| sinαcos2α |
| | 4 | | 4 | |
o ile się gdzieś nie pomyliłem...
30 mar 13:38
malgi: d=10,α=45°
22 sty 11:31