Równania i wielomiany
Lizak: 1. Wiedząc że x+y=√34 oraz x−y=√30 oblicz xy
2. Rozwiąż równanie: NWD(210,55)NWD(213,369) + NWW(12,18)−2x=162
3. Wykaż, że w rozkładzie na czynniki wielomianu W(x)=x3 −(n−1)x−n dla na ∊N zawsze występuje
czynnik x+1.
Więc tak o pierwszy myślałem żeby przekształcić jedno równanie podstawić do drugiego i liczyć x
i y.
2 nie mam pojęcia o co chodzi a muszę niestety obliczyć, 3 Niby wielomiany miałem nie dawno ale
też nie wiem jak za bardzo to ruszyć.
Uwaga NWD(213,369) to jest cała potegą tego NWD (210,55) nie wiem czemu mi się nie chce zrobić
na całości
29 sty 16:37
Grześ: 1. do kwadratu podnoś:
(x+y)2=34
(x−y)2=30
29 sty 16:40
Grześ: 3. wystarczy, że udownisz: W(−1)=0 dla każdego x∊R
29 sty 16:40
Lizak: Ok dzięki a kurde co z tym 2?
29 sty 16:44
Lizak: A jeszcze do tego 3 i za n wtedy podstawić dowolną liczbe Naturalną?
29 sty 16:50
Mila: W drugim NWW(12,18) =36, NWD znajdź algorytmem Euklidesa albo rozłóż na czynniki pierwsze i
gotowe.m
29 sty 16:52
pigor: ... zajrzyj do zeszytu jak liczyła(e)ś te "rzeczy" , czyli
Najw. Wsp, Dziel. lub Najm. Wsp. Wiel. , wtedy
NWD(210, 55) * NWD(213, 369) + NWW(12, 18) −2x = 162 ⇔
| | 111 | |
5 * 3+36 −2x = 162 ⇔ 2x = 15 + 36 − 162 ⇔ 2x = −111 ⇒ x = − |
| = − 55,5 . ... |
| | 2 | |
29 sty 16:57
pigor: zad. 1. ...

proponuję ciekawie, bo np. tak :
podnieś do kwadratu oba równania i odejmij otrzymane stronami to np. :
(x+y)2 − (x−y)2 = 342 − 302 ⇒ (x+y − x+y) * (x+y +x−y) = (34−30) (34+30) ⇔
2y *2x = 4 * 64 ⇔ 4 xy = 4 *64 ⇔
xy = 64 . ...
29 sty 17:16