Oblicz wartość logarytmu
Gong: Oblicz wartość wyrażenia (log5)2 + (log2)2 + log4 * log5
Nigdy się nie spotkałem z zapisem (log a)2, to po prostu znaczy, że (log a)(log a) ?
29 sty 16:14
Kot admin. Co ja pacze? : (log5)2 + 2 * log5 * log2 + (log2)2 = (log5 + log2)2 = 1
29 sty 16:16
Gong: Eeee chyba mnie coś ominęło

2klasa liceum, profil rozszerzony, ale w życiu czegoś takiego nie widziałem...
Na czym polega ta zmiana podstaw którą tu zrobiłeś i w ogóle?
29 sty 16:19
pigor: ... np. tak :
(log5)2 + (log2)2 + log4 * log5 = (log5)2 + (log2)2 + log2
2 * log5 =
(log5)2 + 2log2 * log5 + (log2)2 (log5+log2)
2 = (log2 *5)
2 = ( log10)
2 = 1
2= 1 . ...
29 sty 16:20
Gong: ahaa a2 + 2ab + b2 : >
wielkie dzięki
29 sty 16:27
szymek: 96log812+log32
29 sty 20:31
Justyna: log2 (log2 16)
13 wrz 17:46
Ajtek:
2
13 wrz 17:51