indukcja
marysia: Dla n ∈ N n ≥ 2, określoną jako S (n) przez S (n) = (1 − 1/2) × (1 − 1/3) × ... × (1 − 1/n).
Udowodnić, że S(n) = 1/n dla każdej liczby naturalnej n ≥ 2 za pomocą indukcji.
jeżeli sprawdzę implikację (n)=>n+1, to mam:
S(n+1)=(1 − 1/2) × (1 − 1/3) × ... × (1 − 1/n)(1−1/n+1)=
=1/n(n/n+1)=1/n+1
tylko nie wiem co dalej z tym zadaniem należy zrobić? Czy mogę prosić o pomoc?
29 sty 16:03
marysia: up
29 sty 16:29
marysia: up
29 sty 16:40
marysia: up
29 sty 17:40
marysia: up
30 sty 06:39
Jack:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 3 | | n−1 | |
zauważ, że Sn=(1− |
| )(1− |
| )...(1− |
| )= |
| * |
| * |
| *... |
| =
|
| | 2 | | 3 | | n | | 2 | | 3 | | 4 | | n | |
| | (n−1)! | | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| i skorzystaj z tego dla pokazania, że Sn+1= |
| |
| | n! | | n | | n+1 | |
30 sty 10:12
Jack:
| | 1 | |
jesli pokażesz, ze Sn+1= |
| , to tym samym pokażesz, że teza zachodzi dla wyrazu n+1, |
| | n+1 | |
czyli na mocy tw. o indukcji wykażesz wyjściową tezę (jeszcze trzeba sprawdzić pierwszy krok,
czyli zachodzenie dla n=2).
30 sty 10:20
marysia: to znaczy, że za n mam podstawić n+1? wtedy wyjdzie mi 1/n+1 co jest równe Sn, czy to zakończy
dowód?
30 sty 18:01