f.kwadratowa
piotrek: funkcja kwadratowa f(x) = ax2 +bx+c osiąga największą wartość 4 dla argumentu x=6.
Do wykresu nalezy punkt A=(5,9), Wyznacz parametry a,b,c. Z góry dziekuje.
29 sty 15:58
Kot admin. Co ja pacze? : xw = 6
yw = 4
f(x) = a(x−xw)2 + yw
podstaw. Wszystko. Później wstaw współrzędne punktu i oblicz a. Na koniec wymnóż a otrzymasz b
oraz c
29 sty 16:00
piotrek: Dziękuje, Pozdrawiam.
29 sty 16:00
Kejt:
największa wartość czyli wierzchołek W=(6;4)
korzystamy z postaci kanonicznej:
f(x)=a(x−p)2+q
f(x)=a(x−6)2+4
przechodzi przez punkt A=(5;9) więc:
f(5)=9
f(5)=a(5−6)2+4
a(5−6)2+4=9
policz 'a', potem podstaw do wzoru funkcji kanonicznej i przemnóż wszystko..otrzymasz postać
ogólną z której łatwo odczytasz pozostałe współczynniki.
29 sty 16:02
piotrek: równiez dziekuje
29 sty 16:12