stereometria proszę o pomoc!!!!!!
ada: Podstawą graniastosłupa prostego jest kwadrat o boku 6cm. Pole powierzchni całkowitej
wynosi 240cm2 Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Bardzo proszę o rozwiązanie zadania i opis krok po kroku a nie sam wynik
30 mar 13:13
tim: Wzór na PCGRANIASTOSŁUPA = 2ab+2bh+2ah
2 * 6 * 6 + 2 * 6 * h + 2 * 6 * h = 240[cm2]
72 + 12h + 12h = 240[cm2]
24h = 168
h = 7
Mamy dane:
a = 6
b = 6
h = 7
V = a * b * c
30 mar 13:17
Sabin:
Pc − pole pow.całk. (dane, Pc = 240)
Pp − pole podstawy
V − objętość
H − wysokość
a − bok podstawy (dany, a = 6)
Pp = a2
Pc = 4aH = 240
V = PpH = a2H
Podstaw za a, wylicz pole podstawy. Podstaw za a do wzoru na Pc, wylicz wysokość.
Będziesz miała już wszystko co potrzeba do policzenia objętości.
30 mar 13:17
tim: Sabin
30 mar 13:18
Sabin:
Bleee, pomyliłem się. Policzyłem ale nie to co trzeba.
tim ma rację.
30 mar 13:18
ada: ja wiem ile bedzie wynosiła h i ile bedzie wynosić objętość tylko niewiem jak to napisac
skąd wziełam tą wartość h.
30 mar 13:20
tim: Właśnie ci rozpisałem
30 mar 13:21
ada: a musz eto rozpisać krok po kroku co skąd sie wzieło i to na ocenke
30 mar 13:21
kaz: pole pow.bocz. stanowią 4 prostokąty,ich powierzchnia to 4*ab=4*6*b
pole całk.=2*Pp+4*Pb
całk.pole pow boczn.=240−2*36
dalej poradzisz sobie
30 mar 13:21
tim: Wszystko jest rozpisane pięknie, czytelnie i poprawnie
30 mar 13:22
ada: ok dzięki wielkie wszystkim
30 mar 13:23