Ekstrema funkcji
Magda: Znajdź najmniejszą i najwiekszą wartość funkcji f(x)=4x3−9x2−12x+7 na przedziale [−1,3].
Moje pytania:
1.Czy ekstrema i największa i najmniejsza wartość funkcji to to samo?
2.Czy nawiasy [ ] to to samo co < > (czy są domknięte)
3.Oraz oczywiście: Jak to rozwiązać?
Proszę o pomoc i pozdrawiam
29 sty 15:43
Aga1: Funkcja wielomianowa może nie mieć ekstremum , a największa i najmniejsza wartość w przedziale
domkniętym istnieje.
2. nawiasy te również oznaczają przedział domknięty.
3)
Oblicz f(−1)=
f(3)=
Oblicz pochodną , pochodną przyrównaj do 0 , rozwiąż równanie i oblicz ekstrema jeśli istnie
29 sty 15:52
Magda: A kiedy ekstrema nie istanieja?
29 sty 15:55
Magda: istnieją*
29 sty 15:56