F.kwadratowa
piotrek: Funkcja kwadratowa f(x) = 2x2+4x−6. Wyznacz największą i najmniejsza wartość tej funkcji w
przedziale <−3,2>. Prosze z opisem co gdzie jak, Dziękuje.
29 sty 15:30
piotrek: rysunek też by pomógł w zrozumieniu, z góry dziękuje.
29 sty 15:35
Aga1: | | −b | |
Liczysz p= |
| =−1∊<−3,2> |
| | 2a | |
więc liczysz:
q= wartość najmniejsza
f(−3)=
f(2)=
i z tych ostatnich dwóch liczb wybierasz większą
29 sty 15:35
piotrek: rozumiem jak policzyć, w jaki sposób określic którą wartoś wybieramy od czego to zalezy
29 sty 15:37
Aga1: Masz w sumie trzy liczby, q, f(−3) i f(2) (liczysz wartości funkcji na końcach podanego
przedziału<−3,2>).
patrzysz, która z nich jest największa, a która najmniejsza.
29 sty 15:41
piotrek: Dziekuje za poświęcony czas

, Pozdrawiam.
29 sty 15:43
Aga1: Również Cię pozdrawiam.
29 sty 15:44