ciagi geomatryczne z arytmetycznym
bez_wiary_ze _się_uda: Mam problem z zadaniem
liczyłem je na różne sposoby
Trzy liczby których suma jest równa 39, są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego
Jeżeli pierwsza z nich zwiększymy trzykrotnie, druga zwiększymy dwukrotnie a trzecią zostawimy
bez zmian , to otrzymamy ciag arytmetyczny. Znajdz te liczby
29 sty 15:07
Kejt: jak liczyłeś? układem równań?
29 sty 15:08
wmboczek:
a1(1+q+q2)=39
2a1q−3a1=a1q2−2a1q
29 sty 15:11
Aga1: Niech a1=a
wtedy kolejne wyrazy ciągu
a, aq, aq2
a+aq+aq2=39
3a, 2aq,aq2 −−−ciąg arytmetyczny
4aq=3a+aq2
Tak liczyłeś?
29 sty 15:12
Kot admin. Co ja pacze? : a,b,c
a + b + c = 39
b2 = ac
4b = 3a + c
29 sty 15:12