proste przykładów i rownolegle
muchacita: Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(−1;4) i równoległej do prostej, do której
należą punkty B=(−1;1) i C=(2;2)
Nie wiem jak to zrobić nie mam żadnego pomyslu
29 sty 15:06
wolf:
odp: x −3y+13=0
29 sty 15:16
29 sty 15:18
29 sty 15:18
muchacita: Inna odp jest podana w książce mi jakies ułamki wychodzą po rozwiązaniu układu rownan
29 sty 15:20
wolf:
| | 1 | | 13 | |
No to w postaci kierunkowej: x−3y+13=0 ⇒ y= |
| x+ |
| |
| | 3 | | 3 | |
29 sty 15:23
wolf:
Pasuje?
29 sty 15:24
muchacita: Nie rozumiem a w odpowiedziach dają y=3x+7
29 sty 15:29
wolf:
Sprawdź czy dobrze podałaś współrzędne punktów B i C ?
29 sty 15:33
wolf:
Może takie miały być: B( 1, −1) C (2,2) ?
29 sty 15:35
muchacita: No właśnie dobrze podałam
Kurcze że nie da się zrobić staram się robić różne zadania przygotowujące do matury
29 sty 15:41
wolf:
W takim razie odpowiedź jest błędna
| | yC−yB | | 1 | |
wsp. kierunkowy prostej BC : aBC= |
| = ...... = |
| |
| | xC−xB | | 3 | |
| | 1 | |
wsp. kierunkowy prostej k ∥ BC jest ak= |
| |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 13 | |
k: y= |
| (x−xA)+yA ⇒ k: y= ................ y= |
| x+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
odp; z książki będzie tylko wtedy taka y= 3x+7 gdy B( 1,
−1)
sprawdź i się przekonasz .
pozdrawiam
29 sty 15:51
muchacita: No to mają błąd to widzę że jednak coś z tego rozumiem też mi tak wychodziło tylko ją to
obliczalam układem równań nie wiem czy to dobra metoda
29 sty 16:18