oblicz pochodne
Łukasz: y= 33√x − x3 + 23 4√x3
y= 9x7 + 3x−5 − 3x−11
30 mar 13:07
Sabin:
Zamieniasz pierwiastki na potęgi ze wzoru n√xm = xm/n
Liczysz pochodną korzystając trzykrotnie ze wzoru (xn)' = nxn−1 i pamiętając, że
stała może iść przed pochodną.
W drugim zadaniu korzystasz dokładnie z tego samego co powyżej.
30 mar 13:14
katie :): y = 9x
7 + 3x
−5 − 3x
−11
y' = 9*7 x
6 −5*3 x
−6 +3*11x
−12= 63 x
6 −15 x
−6 +33x
−12
a to pierwsze to jest
| | 2 | | 1 | |
y'= 3* 1/3 x−2/3 − 3x2 + |
| *3/4 x−1/4 = x−2/3 − 3x2 + |
| x−1/4 |
| | 3 | | 2 | |
30 mar 13:16
Łukasz: dziękuje Wam
30 mar 15:23