liczba parzysta
matroz: każda liczba parzysta n jest w postaci 4k lub 4k+2, gdzie k∊C. Tak twierdzi pan Andrzej
Kiełbasa. Moglibyście wyjaśnić mi dlaczego? Przecież 2k to też liczba parzysta, 2k+2 także...
29 sty 14:58
Aga1: Zamiast jednego wzoru n=2k użył dwóch wzorów, pewnie do czegoś było mu to potrzebne.
n=2k+2 przedstawia tylko liczby parzyste dodatnie dla k∊N
29 sty 15:06
matroz: " n=2k+2 przedstawia tylko liczby parzyste dodatnie dla k∊N "
chyba nieprawda, np. liczba całkowita k=−3
n=−6+2=−4 −−−−−−> jest parzysta
To więc czy wzór n=2k tak ogólnie jest prawidłowy?
29 sty 17:06