prosze o pomoc
Madzia: funkcja f określona jest wzorem f(X)= m x
2 +4x +1
a) wyznacz te wartosci parametru m, dla których wierzchołek paraboli, będącej wykresem
funkcji f, leży nad prostą y=− x − 5
b) Dla jakich m zbiorem wartości funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych
Sabin:
a)
Pierwsza uwaga: ponieważ ma być to parabola, to m ≠ 0.
| | −b | | −Δ | |
Wzór na współrzędne wierzchołka ( |
| , |
| ) − podstaw, wyznacz wierzchołek, |
| | 2a | | 4a | |
wyjdzie Ci coś w zależności od parametru m.
Wierzchołek ma leżeć nad prostą, czyli jeśli podstawisz współrzędne wierzchołka do wzoru
prostej, musi być spełniona zależność y > − x − 5. Podstaw za x,y wyliczone współrzędne
i wylicz z tego m.
b)
Dla każdego m ≠ 0 dostaniemy parabolę. Parabola ma ten swój wierzchołek, który ogranicza
zbiór wartości (z dołu lub z góry, w zależności od tego czy parabola ma łapy do dołu czy
do góry). Więc jedyną możliwością żeby dostać zbiór wartości będący zbiorem liczb
rzeczywistych jest taka, żeby to nie była parabola. Takie coś zachodzi dla m = 0.