Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny, wiedząc, że obwód tego
trójkąta wynosi 30 cm a promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma długość 6,5 cm.
| a+b−c | ||
r= | ||
| 2 |
R = 6,5
c = 2R = 13
a2 + b2 = c2
a + b + c = 30
| a*b*c | ||
S = | ||
| 4R |
| r | ||
S = | (a + b + c)
| |
| 2 |
w
swojej pamięci operacyjnej RAM) , przy standardowych oznaczeniach np tak :
c = a−r + b−r ⇒ c = a+b −2r ⇒ 2r=30−c −c /:2 ⇒
r =15 −c = 15−2R = 15 − 2 *6,5 = 15−13 = 2 − szukana długość promienia . ...