ciągi
kasia: wyznacz wzór ogólny monotonicznego ciągu geometrycznego
a2 * a4 = 1
a22 + a32 = 5
29 sty 14:37
kasia: nikt nie wie?:(
29 sty 22:09
Mila: Czy to układ warunków?
29 sty 22:44
Mila: a2 *a2*q2 =1
(a2*q)2 =1
(a3)2 =1
a3 =1 ⋁ a3 = −1 podstaw do drugiego warunku
29 sty 22:49
pigor: powiem tak :
a
2 *a
4 = 1 i a
22 *a
32 = 5 ⇒ a
1q *a
1q
3 = 1 i (a
1q)
2 +(a
1q
2)
2 = 5 ⇒
a
12 *q
4 = 1 i a
12q
2 +a
12q
4 = 5 ⇒ a
12 *q
4 = 1 i a
12q
2(1 +q
2) = 5 ⇒
| | 1+q2 | | 5 | |
teraz dzieląc stronami np. 2−gie równanie przez 1 ⇒ |
| = |
| ⇒ |
| | q2 | | 1 | |
29 sty 22:55
kasia: a22 +1 = 5
a2 = 2 v a2 = −2 dalej nie umiem
29 sty 23:01
29 sty 23:10
pigor: ...

i dalej ⇒ 5q
2 = 1+q
2 ⇒ 4q
2 = 1 ⇒ q
2 = U{1]{4} ⇒
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|q| = |
| ⇒ q = ± |
| , zatem z 1−szego równania |
| a12 = 1 ⇒ |
| | 2 | | 2 | | 16 | |
a
12= 16 ⇒ |a
1| = 4 ⇒
a1 = ±−4 , no to masz 4 ciągi
1. a
1= −4, q= −
12 , to a
n= −4 (−
12)
n−1= −4 (−2) (−
12)
n =(−1)
n 2
3−n ;
2. a
1= −4, q=
12
3. a
1= 4, q= −
12
4. a
1= 4, q =
12 i teraz pozostałe n−te wyrazy znajdź tak jak 1−szy sam(a)0 . ...
29 sty 23:12