prawdopodob.
ula81: Na egzamin przygotowano zestaw 45 pytań, z których zdający losuje 4. Uczeń otrzymuje
ocenę 5 za poprawną odpowiedź na 4 pytania, ocenę 4 za poprawną odpowiedź na 3 pytania
oraz 3 za poprawną odpowiedź na 2 pyt. Oblicz prawdopodobieństwo p uzyskania:
a) oceny 5
b) oceny co najmniej 3,
jeśli uczeń umie odpowiedzieć na 23 pytań z zestawu
30 mar 12:11
Sabin:
Wydaje mi się, że w tej sposób, ale nie jestem przekonany...
n = 4 (tyle jest losowań)
p − p−two, że uczeń zna odpowiedź = 2/3
q − p−two, że jej nie zna = 1 − p = 1/3
X − liczba poprawnych odpowiedzi na pytanie
| | | |
a) P(uczeń dostanie 5) = P(X=4) = ze schematu Bernoulliego P(X=k) = | pkqn−k |
| | |
b) P(co najmniej 3) = P(trzy) + P(cztery) + P(pięć) = P(X=2) + P(X=3) + P(X=4) =
schemacik...
30 mar 13:59
tim: Co do 2 to:
Może tak?
30 mar 14:43
tim: Co do a*
30 mar 14:43
Sabin:
O właśnie, tak zdecydowanie lepiej, bo tam nie ma żadnego p−twa 2/3...
30 mar 14:45
tim: | 2 | |
| − to 30 pytań  |
| 3 | |
30 mar 14:46
ula81: dzięki

a w b?
31 mar 07:57
xpt: W b robisz dokładnie to samo co w a.
Jednak
co najmniej trzy oznacza, że musisz wziąć oceny 3, 4 i 5.
Sproboj sama
31 mar 09:29
ula81: czyli dodać prawdopodobieństwo otrzymania oceny 3, prawdopod. oceny 4 i prawdopodob. 5?
31 mar 09:46