ABCD: Na parkingu jest 18 miejsc dla samochodów. Autobus zajmuje miejsce parkingowe 3
samochodów. Niech x oznacza liczbę samochodów osobowych a y liczbę autokarów na
parkingu. Czy jest możliwe, aby parking był zapełniony jeśli jest na nim taka sama
liczba samochodów i autokarów? ( nie jest to możliwe to wiem), ile nowych miejsc
parkingowych należy stworzyć, aby było to możliwe
2 maj 13:36
XPT:
autobus - y
samochód - x (wiem, ze autobus też jest samochodem ale przez samchód w tym przypadku
rozumiem samochód osobowy

)
liczba miejsc parkingowych to 18, na każdym może stanąć 1 samochód osobowy więc 18x
jeden autobus zajmuje 3x więcej miejsca niż samochód więc y=3x
Ilość samochodów i autobusów ma być ta sama
y+x=3x+x
y+x=4x
2y+2x=8x
3y+3x=12x
4y+4x=16x
5y+5x=20x
20x-18x = 2x
. . . więc należy stworzyć kolejne 2 miejsca parkingowe.
Jednak w pytaniu nie jest podane, że ma to być najmniejsza ilośćmiejsc parkingowych.
Każda kolejna para samochod + autobus zajmuje 4 miejsca parkingowe. Więc trzeba zrobić 2
miejsca parkingowe + 4 * k
gdzie k jest liczbą całkowitą i nieujemną. k ∈ N
(więcej o zbiorach lkiczbowych-
141)
Więc poprawna i pełna odpowiedź brzmi:
Należy stworzyć 2+4k miejsc parkingowych, dla k ∈ N.
2 maj 13:53