oblicz pochodną
student: oblicz pochodną:
ln(2x−1)
29 sty 14:32
Kejt: obstawiam:
| 1 | | 1 | | 2 | |
| *(2x−1)'= |
| *2= |
| |
| 2x−1 | | 2x−1 | | 2x−1 | |
ale istnieje prawdopodobieństwo, że się mylę..
29 sty 14:36
student: a czy z takiej funkcji 2x2 pochodna będzie wyglądać następująco 2x2ln2 * 2x ?
29 sty 14:40
Kejt: na to wygląda...
29 sty 14:42
student: ok dzieki
29 sty 14:42
student: a jeszcze jedno... jak będzie wyglądać pochodna z takiej funkcji: xln3 ?
29 sty 15:00
Mateusz:
29 sty 15:00
Kejt:
chyba tak..ale nie mam pomysłu jak to uprościć.
29 sty 15:04
student: a dlaczego 1/3?
29 sty 15:06
Kejt: | | 1 | |
no pochodna z ln3..to chyba |
| ? |
| | 3 | |
29 sty 15:12
student: a nie jest to stała?
29 sty 15:13
bart: (xln3)'=ln3xln3−1
29 sty 15:14
Kejt: wiesz..poczekaj aż kto inny Ci w tym pomoże..ja to dopiero zaczęłam i nie wiem o czym do mnie
mówisz
29 sty 15:15
student: chodzi o to ze przy ln3 nie ma zmiennej x a to się traktuje jako stałą i z pierwszego wzoru
gdzie pochodna ze stałej jest równa 0
29 sty 15:21
bart: pochodna 2x2 jest ok
29 sty 15:22
bart: no ok ln3 jest stala, wiec robisz to wzorem
(xa)'=axa−1
29 sty 15:23
student: no no dzięki
29 sty 15:24