arcsin
Tiamat: Wyznaczyć x, jeżeli: arcsin(x−1) =
π2
Jak to zrobić?
29 sty 14:32
pigor: z definicji ...

arkusa sinus masz (przy odp. założeniach )
| | π | | π | |
arcsin(x−1) = |
| ⇔ x−1=sin |
| ⇒ x−1 = 1 ⇒ x=2 i... tyle  |
| | 2 | | 2 | |
29 sty 14:36
Tiamat: Ahaaaa, ok już mniej więcej kojarzę, dzięki wielkie
29 sty 14:38
Tiamat: Mógłbyś sprawdzić, czy jest ok?:
2)arcsin(2− x
2) = 0 ⇒ x=
√2 i
√−2
3)arccos(3x)=0 ⇒ x=
13 tu mam inaczej niż w odpowiedziach

5)arctg(2x) =
π3 ⇒ x=
√32
29 sty 14:53
Tiamat: Ktokolwiek sprawdzi?:3
29 sty 15:24
student: 2) 2 przypadek nie istnieje nie mozna pod pierwiastkiem miec liczby ujemnej, 3) masz dobrze 5)
tez
29 sty 15:28
Tiamat: Ok dzięki: )
29 sty 15:29